Przyznam się po cichu, że bazowałam na przepisie Okrasy, jednak troszkę zmodyfikowałam składniki i wyszło co wyszło:
Całość wpychamy do kaczuchy, a to co zostanie układamy po bokach i nacieramy kaczkę pozostałym sosikiem. Następnie wkładamy kaczkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5 h.-2 h w międzyczasie możemy specjalną strzykawką, albo co dużo trudniejsze łyżką zbierać sos, który się tworzy na dnie i polewać kaczkę, ja używam strzykawki gdyż robię kaczce zastrzyki z tego sosiku, wówczas mięso nie wysycha i jest soczysta i słodko - ziołowa.
Na ostatnie pół godziny posypujemy kaczkę sezamem.
Orientalna kaczka z brzoskwiniami
Składniki:
- kaczka
- 5-6 dojrzałych brzoskwinie
- sos sojowy - 4-5 łyżek
- miód - 1 łyżka stołowa kopiasta
- świeży rozmaryn - 2-3 gałązki
- cytryna - zarówno skórka jak i sok
- olej sezamowy - 2-3 łyżki
- ziarna sezamu - do posypania kaczki
Przepis:
Kaczkę nacieramy solą i odstawiamy. Brzoskwinie przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wrzucamy do miseczki lub woreczka do marynowania.
Dodajemy sos sojowy, ścieramy skórkę z cytryny:
Dolewamy olej sezamowy, wyciskamy sok z połowy cytryny i wrzucamy gałązki rozmarynu.
Dodajemy miód (tutaj spadziowy)
Wszystko dokładnie mieszamy, albo ręką (przy okazji niezła odżywka dla dłoni), albo w woreczku.
Całość wpychamy do kaczuchy, a to co zostanie układamy po bokach i nacieramy kaczkę pozostałym sosikiem. Następnie wkładamy kaczkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5 h.-2 h w międzyczasie możemy specjalną strzykawką, albo co dużo trudniejsze łyżką zbierać sos, który się tworzy na dnie i polewać kaczkę, ja używam strzykawki gdyż robię kaczce zastrzyki z tego sosiku, wówczas mięso nie wysycha i jest soczysta i słodko - ziołowa.
Na ostatnie pół godziny posypujemy kaczkę sezamem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz