Zapiekane risotto z turkami i boczkiem
Zapiekanki mają to do siebie, że można do nich wrzucić wszystko i w zamian...:) Jeśli ktoś więc nie ma grzybów turków, mogą to być każde inne grzyby np: opieńki, gąski, boczniaka, rydze.. choć nie, rydze są tak pyszne, że szkoda psuć ich smak dodatkowymi aromatami:) Można podawać samą, a można np: na wierzch położyć smażone w oliwie z kapka soku z cytryny steki ze świeżego tuńczyka:)
Składnik:
- turki lub inne grzyby, cała duża patelnia:)
- boczek wędzony, dojrzewający, lub inna wędlina wędzona na surowo:) ok. 30dkg czyli 8-10 plasterków
- duża cebula, albo dwie małe
- 1 szklanka ryżu
- szklanka startego parmezanu, pecorino czy innego sera
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, czosnek, pietruszka, lubczyk
Przepis:
* na patelnię wrzucamy oczyszczone grzyby i dusimy, solimy wg smaku, dodajemy pieprzu i tyle czosnku ile lubimy, posypujemy lubczykiem i nadal dusimy
* na drugiej patelni przysmażamy boczek, czy też inną dojrzewającą wędlinkę, dodajemy do niej skrojoną w kostkę cebulkę:
* wrzucamy wszystko na jedną patelnię i dodajemy 1 szklankę wody i wsypujemy ryż. Przykrywamy, co jakiś czas mieszając, gdy ryż wchłonie całą wodę, ponownie dolewamy, tak po 1/3 - 1/2 szklanki,
* na koniec wsypujemy szklankę sera, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia, masa musi być wilgotna i lepka.
* pieczemy w piekarniku 30 min na 180 stopni
* Na wierzch ułożyłam smażone steki ze świeżego tuńczyka i posypałam świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz