Niedawno dzięki moim przyjaciołom miałam okazję uczestniczyć w świetnych warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Akademię Smaku Siemensa. Motywem przewodnim spotkania były przyprawy i zioła.
Mistrzami ceremonii byli kucharze z restauracji Sowa & Przyjaciele. Warsztaty odbyły się w niezwykle miłej i wesołej atmosferze. Pod czujnym okiem mistrzów "chochli" mieliśmy okazję przygotować 4 wykwintne dania:
Przystawka
Quiche z serem, ziołami oraz karmelizowaną czerwoną cebulą
Pierwsze danie:
Aromatyczny pikantny krem z soczewicy i marchewki z krewetkami
Zupie nie dawałyśmy dużych szans, ale okazała się wyśmienita:) Pikantna i wyrazista:)
Zupie nie dawałyśmy dużych szans, ale okazała się wyśmienita:) Pikantna i wyrazista:)
Drugie danie:
Udo z kaczki confit podane z karmelizowanymi gruszkami, buraczkami w miodzie i sosem rodzynkowym z ziemniaczaną babeczką
Dowiedziałam się, że aby buraczki były szkliste należy dodać do nich trochę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Kurczak wypieczony był idealnie, choć słodyczy było ociupinkę za dużo, brakowało mi tu jakiegoś kontrapunktu :)
Deser:
Deser czekoladowy na ciepło z płynną czekoladą i tymiankiem oraz z lodami pieprzowymi.
Ja z Magdą najwięcej pomagałyśmy przy deserze, który był nieziemski. Zabawy przy tym było co niemiara, szef cukierni z restauracji Sowa&Przyjaciele tryskał humorem i dowcipem.
Znana z tego, że najbardziej ze słodkości lubię przysłowiowego "schaboszczaka" byłam niezwykle oczarowana tym deserem, wypływająca gorąca czekolada, do tego lody waniliowe mocno popieprzone, a na złagodzenie podniebienia przepiórcze jajeczko sadzone, czyli śmietankowy krem z żółtkiem z musu mango. Coś pysznego!
Znana z tego, że najbardziej ze słodkości lubię przysłowiowego "schaboszczaka" byłam niezwykle oczarowana tym deserem, wypływająca gorąca czekolada, do tego lody waniliowe mocno popieprzone, a na złagodzenie podniebienia przepiórcze jajeczko sadzone, czyli śmietankowy krem z żółtkiem z musu mango. Coś pysznego!
Degustacjom towarzyszyły liczne zabawy i konkursy prowadzone przez Annę Krasucką (dietetyczka i założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia „Pięć Smaków")
Poznałam tam fajne dziewczyny, m.in:
Izę prowadzącą bloga: Kilo przyjemności
Wikę z Pyza made in Poland
oraz Agnieszkę zKUKBUK'a
a tę chwilę przyjemności i oderwania się od codzienności zaserwowała mi Magda prowadząca smacznego bloga: Gry Kuchenne
Dziękuję :)) <3
Poznałam tam fajne dziewczyny, m.in:
Izę prowadzącą bloga: Kilo przyjemności
Wikę z Pyza made in Poland
oraz Agnieszkę zKUKBUK'a
a tę chwilę przyjemności i oderwania się od codzienności zaserwowała mi Magda prowadząca smacznego bloga: Gry Kuchenne
Dziękuję :)) <3
2 komentarze:
Jakie wykwintne dania! Aga, pięknie wyglądasz!
Dzięki wielkie:)) :**
Prześlij komentarz