czwartek, 27 lutego 2014

Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i serem kozim

Od dawna za mną chodziły pierogi, a że ruskich moje dziecię nie może ze względu na twaróg, to zrobiłam kombinację szpinakowo-ziemniaczaną.

Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i serem kozim







Składniki na ciasto:

- 2 szklaneczki mąki,
- letnia woda filtrowana, albo źródlana - tyle, aby ugnieść ciasto - miękkie i sprężyste, nie klejące się
- szczypta soli,

Składniki na farsz:


- opakowanie szpinaku
- 4 kartofle
- 1 cebula (ja dodałam czerwoną)
- 1 opakowanie serka koziego (taki do smarowania, o konsystencji mielonego twarogu)
- czosnek suszony, sól -wg smaku


Przepis:

Ziemniaki gotujemy, cebulkę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na patelni, na drugiej podsmażamy szpinak - tak, aby cała woda z niego wyparowała. Następnie do szpinaku dodajemy cebulkę i suszony czosnek (dla tych co mogą oczywiście lepszy będzie świeży)
Gdy wszystko przestygnie ziemniaki rozgniatamy widelcem, mieszając z masą szpinakową, na koniec dodajemy opakowanie serka koziego, solimy i pieprzymy do smaku.


Następnie zagniatamy ciasto - tak długo, aż będzie sprężyste, ciągnące się i nie klejące się, ale miękkie.
Rozwałkujemy dość cienko i np: szklaneczką wycinamy kółeczka.

.

Środek kółka lekko naciągamy na boki i nakładamy sporą łyżeczkę farszu na środek, kółko składamy w pół i sklejamy boki.


Posypujemy blat mąką i na nią układamy pierogi (aby nie przykleiły się do podłoża). 





Następnie wrzucamy na osolony wrzątek, czekamy aż wypłyną i jeszcze gotujemy 2 minuty. Wyciągamy i układamy na talerzyku, każdy osobno. Po chwili gdy wierzchnia strona jest sucha przekładamy pierogi na drugą stronę, aby i ta wyschła (wówczas można je układać na sobie i nie będą się kleiły).


Dla nie alergików, można podawać ze śmietaną, masłem, jogurtem, alergicy mogą skropić oliwą, albo maczać w jogurcie kozim.


Smacznego!



Brak komentarzy: