niedziela, 25 listopada 2012

Pstrąg łososiowy w ziemniaczkach

Ostatnio mój Sosersky kupił wielką rybę i powiedział: zrób coś z nią:)  Hehehe no to wymyśliłam, ryba z zapiekanymi ziemniaczkami. Wystarczyło na dwa dni dla 2-dwóch osób.

Pstrąg łososiowy w ziemniaczkach


Składniki:

1. Pstrąg
2. Ziemniaki
3. Czosnek, ilość jak kto lubi:)
4. Oliwa z oliwek
5. Masło
6. Rozmaryn
7. Przyprawa do ryb, albo curry
8. Sól

Przepis:

Z rana, albo nawet dzień wcześniej natrzeć rybę od środka i trochę od zewnątrz solą, przyprawą do ryb lub curry i czosnkiem z odrobiną oliwy i zostawić do macerowania, 


popołudniu na godzinę przed obiadkiem, wyłożyć w natłuszczonej brytfance rybę, oczyścić dokładnie ziemniaczki (ja lubię w koszulkach, czyli nie obieram) pokroić na średnie kawałki i otoczyć nimi rybkę. Wycisnąć nań tyle czosnku ile kto lubi, posolić, polać delikatnie oliwką, posypać świeżymi gałązkami rozmarynu i trochę wymieszać.





Następnie rozgrzać piekarnik do 220stopniC, na ziemniaczkach ułożyć kawałki masła, tak przygotowaną rybę wsadzić do piekarnika i piec ok. 40 minut, po pierwszych 20 min należy przemieszać ziemniaczki i zostawić potem do przypieczenia się. 



Przed wyjęciem ryby z piekarnika sprawdzić jakimś patyczkiem, albo widelcem czy gładko wchodzi w ziemniaczki, jeśli tak, a ziemniaczki są odpowiednio przyrumienione można wyjmować i przystąpić do konsumpcji :) 


SMACZNEGO:))))



Brak komentarzy: