sobota, 3 sierpnia 2013

Faszerowane pierścienie cukinii

No niestety znów cukinia, jest sezon na nią, więc trzeba co rusz wymyślać nowe potrawy, żeby się nie znudziła i tak dziś pokażę:

Faszerowane pierścienie cukinii 


Jeden pierścień to jedna porcja.

Składniki na 4 porcje:
-  dość duża cukinia z dużym gniazdem nasiennym
-  mięso mielone z jednej małej piersi indyka.
- jajko
- lubczyk, sól, pieprz
- kilka ząbków czosnkutarta
- 30dkg żóltego sera
- gorgonzola
- 4-5 pieczarek
- bułka
- kilka liści sałaty lodowej
-szczypiorek

Przepis:

Musi być duża cukinia, aby miała duże gniazda nasienne, gdyż musimy ją pokroić na dość grube plastry ok 4 cm. Dopiero potem wydrążamy nasiona (które notabene można ususzyć i posadzić za rok w ogródku). Pierścienie nacieramy solą (dla lubiących bardzo czosnek można i czosnkiem również - pozwalamy przez 10-15 min aby sól wsiąkła w miąższ. Jeśli mamy odpowiednio duże kokilki możemy w nich na dnie ułożyć po 2 liście sałaty - będą robić za dno, aby farsz nie wyleciał dołem i nie przywarł do powierzchni naczynia,  na nie kładziemy nasze pierścienie z cukinii. Jeśli nie mamy kokilek, możemy wziąć jedno większe naczynie i również pod pierścieniami cukinii ułożyć sałatę.


Następnie przygotowujemy farsz. Wkładamy do osobnej miski mięsko, wbijamy jedno jajko, dodajemy lubczyk, sól i pieprz do smaku, następnie kroimy ser najpierw w plastry na każdy pierścień, będziemy potrzebować 5 plasterków sera 3x5cm. resztę kroimy w kostkę i dorzucamy do farszu. Dodajemy tyle czosnku ile lubimy. I niecałe pół szklanki bułki tartej, wszystko mieszamy najlepiej ręką (w rękawiczce) i nadziewamy środki pierścieni.


Następnie kroimy w kosteczkę pieczarki i szczypiorem i wciskamy go tworząc mały kopczyk w mięsko.


Posypujemy szczypiorkiem i zaczynamy na pierścieniu cukinii układać ser:





Na kopczyk pieczarek dodajemy ser gorgonzola:


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni na termoobieg i wkładamy potrawę na 40 minut:




Żółty ser ładnie się topi i zaczyna opływać ścianki pierścieni.

No i konsumujemy:


Smacznego :)

Brak komentarzy: