poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Razowe pierogi leniwe z truflami

Razowe - przez przypadek, bo ostatnio tyle mąki używałam, iż okazało się, że cała wyszła! Musiałam użyć mąki pszennej razowej.

Razowe pierogi leniwe z truflami

Składniki:
- 500gr sera twarogowego (najlepiej już zmielonego, jak do serników)
- 2-3 szklanki mąki
- 1 jajko
- sól

Przepis: 

Ser, jajko i sól mieszamy, stopniowo dodając mąkę, aż ciasto przestanie się kleić.





Następnie formujemy wałeczki, lekko je od góry spłaszczamy i nożem zanurzonym w mące tniemy po przekątnej  w romby:) wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gdy wypłyną na wierzch wyciągamy łyżką durszlakową.



Na osobnej patelence podgrzewamy pastę truflową, a jak nie mamy, to tradycyjnie bułkę tartą na masełku.
Polewamy pierogi i konsumujemy:)




 



Brak komentarzy: