Jednak w powiedzeniu trening czyni mistrza jest ziarno prawdy. Dziś ponownie przymierzyłam się do pączków z dziurką. Trochę zmodyfikowałam przepis, trochę bardziej się przyłożyłam i dziś wyszły o niebo lepsze.
Oponki - podejście drugie
Składniki
500 gr serka białego zmielonego takiego w wiaderku do sernika (może już być lekko kwaśny)
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kg mąki pszennej pi razy oko:)
mąka do wyrabiania
Przepis:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto powoli dosypując mąkę.
Wyrabiając ciasto nadal przyklejało się do deski, dlatego za każdym razem odrywając kawałek ciasta i rozwałkowując go maczałam palce w mące i deskę również posypywałam mąką. Tym razem wzięłam dwa kieliszki większy i do shot'ów do wycinania kółek.
Wrzucałam na rozgrzany olej rzepakowy.
Na koniec posypujemy wszystko cukrem pudrem, najpyszniejsze są ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz