piątek, 16 sierpnia 2013

Chlebek "Zawijaniec cebulowy z serem" na drożdżach

Tak, tak, nadal trwa sezon na chlebowe wypieki, tym razem inspirację zaczerpnęłam przede wszystkim ze strony: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/11/odrywany-chlebek-serowo-cebulowy.html?showComment=1376477473675#c3873828308607135005

Troszkę go zmodyfikowałam, bowiem jak zwykle czegoś nie miałam, ciasto chlebkowe jak to wyraził się Sosersky wychodzi trochę kruche, jak czasami krokieciki w restauracjach. Kto więc lubi tego typu ciasto będzie zachwycony:)

Ułożyłam go też troszkę inaczej do pieczenia, gdyż oczywiście nadal nie mam keksówki, schowała się gdzieś głęboko, albo wyszła kiedyś do gości i nie wróciła...?

W każdym razie dziś przedstawiam:

Chlebek "Zawijaniec cebulowy z serem"




Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej - ja użyłam typu 550
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 4 łyżki roztopionego masła
- 250 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru (do drożdży)

Składniki na farsz:

- ok. 100 g roztopionego masła (do posmarowania ciasta)
- kilka ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 20 dkg sera żółtego np: morski, albo cheddar
- 1 mozzarella
- zioła: świeża pietruszka, lubczyk, zioła prowansalskie
- suszone chilli, lub ostra papryczka 

Przepis:

Najpierw drożdże rozpuszczam w dwóch łyżeczkach mleka, z dodatkiem cukru i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15 minut.

W międzyczasie kroję na drobną kosteczkę cebulkę i podsmażam, trę ser na grubych okach tarki, roztapiam w garnuszku masełko i zostawiam je na wyłączonej, ale gorącej płycie.  Wyciskam czosnek (my lubimy dużo, więc prawie cała główka poszła), część wrzucam do miseczki z serem, część do cebulki, żeby się podsmażył. 



Mam przygotowaną podstawę farszu, teraz zabieram się za ciasto. 

Do miski wsypuję mąkę, dodaję zaczyn drożdżowy, mieszam, następnie dodaję sól, jajka i mleko i wszystko dokładnie łączę ze sobą i zaczynam wyrabiać ciasto powoli dodając roztopione masło. 

Ciasto musi być miękkie i elastyczne, nie klejące się.


Tak rozrobione ciasto przekładam do posypanej mąką miski, przykrywam ścierką i odkładam do wyrośnięcia na ok 1 h - powinno podwoić swoją objętość, w zależności od temperatury, albo skracamy trochę ten czas, albo wydłużamy



Po mniej więcej godzinie odrywam kawałki ciasta i rozwałkowuję, następnie tnę ostrym nożem pasy, suto smaruję roztopionym masełkiem i doprawiam ziołami i farszem.



Następnie roluję paski w takie roladki, jak na zdjęciu, rozwałkowuję jeden placek i układam na spodzie naczynia, smaruję go również obficie masełkiem roztopionym.





Teraz układam roladki na spodzie, a z pozostałego ciasta formuję kulki i wpycham w luki miedzy roladkami.

I jeszcze raz wszystko smaruję masełkiem.


Tak uformowany chlebek zostawiam na 20-25 minut, aby ciasto jeszcze podrosło i potem wkładam do naparowanego i nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok 30-35 minut. 

A potem wyciągnęłam coś takiego:



Smacznego:)


2 komentarze: